|
Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta | |
![]() |
Aktif Kullanıcılar Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama Skins |
| Yöntembilim | |
|
| |
|
| Yazar | Mesaj |
|
osmanziya
Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 4698 ![]() Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
![]() Konu: zekaGönderim Zamanı: Bugün Saat 13:52 |
|
Birliği sağlamak.. karşı tarafı tanımakla olası.. kendisi sağlama almak için öküzün altında buzağı aramakla eş olası.. Buna rağmen her hangi bir iş tanımakla başlar.. bağlanmakla iler ler.. güvenmekle yükselir ve inanmakla sonuçlanır. OZO https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2900
ZEKA Mustafa ALTUN Hocamın paylaşıp dedi ki: dediklerine KOPYALE ve YAPIŞTIR yaptım ve aşağıda paylaştım Paylaşımında ona dedim: SÜPER zeka.. Yapay Zeka.. tembel zeka.. [ ZEKA ] çalışan zeka.. özgün zeka.. ÖZGÜR zeka.. ZEKA'yı yedi'ledikk.. ancak zekaya yenilmemek gerekiyor.. yedi mi zeka seni hemen özümler ve kendine katar.. özellikle SÜPER ZEKA. Şimdi ZEKA deyince ne kast edildiği de belli değildir.. zaten teknik zeka.. duygusal zeka gibi çeşitleri de bulunuyor. Ancak ZEKA denilince aklı HAFIZA gelir.. zeka ve hafıza denilince de bunların işletildiği MANTIK.. akla gelir. Lakin insan AKIL'dan ibaret değildir.. nefis ve kalb ve ruh ve sırr gibi arkadaşları da bulunur. Zeka'ya bir de İÇERİK ve virtuellik ve zihniyet katılırsa ideolojiler ortaya çıkar.. sağ ve sol.. doğu ve batı.. felsefe ve din gibi ana çeşitlenmelerden söz edebiliriz. Böyece Cuma Öz ÖZÜSAN Hocamın dediği çıkıyor: "Batının dini felsefe.. doğnunun felsefesi dindir." Saygılarımla osmanziya yontembilim.com
Yapay Zekanın dediklerin buraya alıyorum: ChatGPT'den... Heidegger'in "Dil varlığın evidir.", metaforu gibi dil ile ilgili başka metaforlar var mı felsefecilerde? Çok güzel ve derin bir soru Mustafa — “Dil varlığın evidir” (Die Sprache ist das Haus des Seins) ifadesi gerçekten felsefede dil anlayışının dönüm noktalarından biridir. Heidegger’le başlayan bu düşünme tarzı, dili yalnızca bir araç değil, varoluşun ve düşüncenin koşulu olarak gören bir hattı temsil eder. Aşağıda hem Heidegger’e yakın çizgideki metaforik yaklaşımları hem de diğer filozofların dil metaforlarını örnekleriyle sıraladım. 🏛️ 1. Heidegger ve Dilin “Evi” Heidegger: “Die Sprache ist das Haus des Seins.” (Dil, varlığın evidir.) Dili, varlığın insanla buluştuğu yer olarak görür. İnsan, bu evde “oturarak” dünyayı anlar ve dünyayla ilişki kurar. Heidegger’de bu ev konuşma ve düşünmenin ontolojik zeminidir; bu yüzden dil, sadece iletişim değil, varlığın “açığa çıkma mekânıdır.” 🌱 2. Wittgenstein – “Dil oyunları” (language games) Wittgenstein (Philosophical Investigations): “Dil bir oyun gibidir.” “Bir dil hayal etmek, bir yaşam biçimini hayal etmektir.” Buradaki metafor, dilin kurallarla örülü, toplumsal bir etkinlik olduğunu vurgular. Yani, anlam dilin yapısında değil, kullanımında yatar. 👉 Bu, “dil = oyun” metaforuyla, düşünce ve anlamın dil pratiklerine gömülü olduğunu anlatır. 🌊 3. Derrida – “Dil bir izler ağıdır” (trace, différance) Derrida: “Anlam, hiçbir zaman tam olarak mevcut değildir; her zaman ertelenir.” Dil burada bir ağ, izler sistemi ya da sonsuz ertelenme süreci olarak betimlenir. Derrida’nın metaforu: “Dil bir harita değil, bir labirenttir.” → Yani, anlamı bulmak yerine, onun sürekli izini süreriz. 🔍 4. Gadamer – “Dil, varlığın ufkudur” Hans-Georg Gadamer (Truth and Method): “Dil, varlığın ufkudur; içinde anlama gerçekleşir.” Heidegger’in “ev” metaforunu alıp diyalog ve hermeneutik (yorumlama) bağlamında genişletir. Dil, insanın anlam dünyasının ufkunu çizer — “dilin sınırları, dünyanın sınırlarıdır” fikrini burada yankılar. 🪞 5. Humboldt – “Dil bir dünya görüşüdür” Wilhelm von Humboldt: “Dil, bir ulusun dünya görüşüdür.” (Die Sprache ist das bildende Organ des Gedanken) “Her dil, dünyayı biçimlendiren bir enerjidir.” Metafor: “Dil, düşüncenin kalıbı / kalıbı döken kalıptır.” → Dil, yalnızca düşünceyi yansıtan bir ayna değil, onu yaratan bir biçimlendirme gücüdür. 🔗 6. Benjamin – “Dil bir saf aracıdır” Walter Benjamin (On Language as Such and on the Language of Man): “Her şeyin bir dili vardır.” “Dil, insanın dünyayla ilişki kurma biçimidir.” Benjamin, dili bir köprü veya iletişim aracı değil, varlıkla ilişki kurmanın saf formu olarak görür. Metafor: “Dil, Tanrı ile yaratılmış arasındaki sessiz tercümandır.” 🔥 7. Nietzsche – “Kavramlar ölü metaforlardır” Nietzsche (On Truth and Lies in a Nonmoral Sense): “Kavramlar, bir zamanlar canlı olan metaforların kalıntılarıdır.” Burada dil, donmuş metaforlar sistemidir. → Yani, dil aracılığıyla dünyayı değil, dilin artıklarını görürüz. Metafor: “Dil, hakikati örten bir maske” veya “dil, düşüncenin mezarlığı.” 💫 8. Merleau-Ponty – “Dil, düşüncenin bedeni” Maurice Merleau-Ponty: “Dil, düşüncenin dışarıda vücut bulduğu yerdir.” Metafor: “Dil, düşüncenin bedensel ifadesidir.” → Düşünce, dilden önce değil; dilin içinde ve aracılığıyla bedenleşir. 📜 9. Levinas – “Dil, ötekiyle yüzleşmedir” Emmanuel Levinas: “Dil, ötekiyle karşılaşmanın ilk biçimidir.” Burada dil, etik bir alan, bir karşılaşma mekânıdır. Metafor: “Dil, yüzdür” — çünkü yüz, hem benliğin hem ötekinin konuştuğu yerdir. ✨ 10. Rorty – “Dil, bir alet kutusudur” Richard Rorty: “Dil, dünyayı temsil etmez; dünyayla başa çıkmak için kullandığımız araçların bir setidir.” Metafor: “Dil bir araç kutusu.” → Pragmatik bir yaklaşım: anlam, işe yararlılıkla ölçülür; dilin ontolojik değil, işlevsel bir doğası vardır. Dinnur Yaşar SÜPER zeka.. Yapay Zeka.. tembel zeka.. [ ZEKA ] çalışan zeka.. özgün zeka.. ÖZGÜR zeka.. ZEKA'yı yedi'ledikk.. ancak zekaya yenilmemek gerekiyor.. yedi mi zeka seni hemen özümler ve kendine katar.. özellikle SÜPER ZEKA. Şimdi ZEKA deyince ne kast edildiği de belli değildir.. zaten teknik zeka.. duygusal zeka gibi çeşitleri de bulunuyor. Ancak ZEKA denilince aklı HAFIZA gelir.. zeka ve hafıza denilince de bunların işletildiği MANTIK.. akla gelir. Lakin insan AKIL'dan ibaret değildir.. nefis ve kalb ve ruh ve sırr gibi arkadaşları da bulunur. Zeka'ya bir de İÇERİK ve virtuellik ve zihniyet katılırsa ideolojiler ortaya çıkar.. sağ ve sol.. doğu ve batı.. felsefe ve din gibi ana çeşitlenmelerden söz edebiliriz. Böyece Cuma Öz ÖZÜSAN Hocamın dediği çıkıyor: "Batının dini felsefe.. doğnunun felsefesi dindir." Saygılarımla osmanziya https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2900 Bir kat planı ve şunu diyen bir yazı 'Üçyol-İzmir s=........doc 27.10.2025 Osmanziva@hotmail.com @hotmail com Osmanziya@ PRATİK AKIL EMİK 27.10.2025 27.10 2025 ESTETİK NUTUK NUTUK FELSEFE DOĞU 리 GUP NEFİSHAYATRUH NEFİS HAYAT RUH TEMBEL BEL!ZEKA!ÇALIŞAN! !ZEKA! ÇALIŞAN! KALB KALBŞUURNUHA ȘUUR NUHA OU ÖZGÜN ÖZGÜR BATI TI DIN MANTIK ETİK TEORİK ETNİK [ozo]' görüntüsü olabilir 3d Yanıtla Paylaş Önizlemeyi Kaldır Düzenlendi Malik Bnkr Edebiyatımızda da şiir türü nazım biriminin beyt (ev) olması, aynı düşünceyle paralellik gösteriyor. 2g Yanıtla Paylaş Mustafa Altun Gönderi Sahibi Yönetici Malik Bnkr Hocam katkı için teşekkür ederiz. Hep Batı'yı okuyan zihinler bizde de keşfedilecek nice cevhere sırtını dönüyor. Ben naçizane doktorada anlam bilimi çalışırken hem Batı'yı hem Doğu'yu bir arada vermeye gayret etmiştim. Ne mutlu ki yüzyıllar öncesinden Kâşgarlı Mahmud gibi bir abidemiz var. GÖRÜYORSONUZ.. KOPYALA ve YAPIŞTIR deyince anlamadığı bir METİN var.. yani TABLOM.. onu alamıyor.. Çünkü yapay zeka Günlük dilin DÜZ Yazısından alabiliyor.. Ancak sonuç bu tür yapay mı sanal mı ne olduğu anlaşılmayan bu ZEKALAR.. genel zeka haline geldiğinde no olacağını YAŞAM 3.0'ın girişindeki öyküden kestirebilirsiniz.. Osmanziya 27.10.2025 13:59 Burada söylenecek çok "söz" bulunuyor lakin konuşmada söylemiyorum.. sizde dinlemiyorsunuz... çünkü Günlük Dilin Düz Yazısından olduğu gibi sizi kanıtlamak istediğim yere yönlendirmiyorum.. ana hatları çizgilerle gösteriyor.. sizin ZEKA'nıza saygı gösteriyorum. Anladıklarından eleştirinizi ve anlamadıklarınızdan da soruları bekliyorum.. lakin on altı yıldır buna hiç tevessül etmediniz.. bu işe vesile olup girişmemenizin çeşitli nedenleri olabilir.. ancak en temelli neden.. içinde barındığınız GDDY sından çıkmak istemiyorsunuz. osmanziya 14:09 Düzenleyen osmanziya - Bugün Saat 14:16 |
|
|
|
|
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|