Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim  
Mesaj icon Konu: ANALITIK DUZLEM Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2677

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: ANALITIK DUZLEM
    Gönderim Zamanı: Bugün Saat 02:29
kelam

Anlamı.. buyuk bir olasilikla.. bilinen dort kelime.. tanımlamak isteyen bir kardeşimiz çıkacak mı ?



Sayisal ve Sözel

Nicel   ve    Nitel




Sayisal ADEDÎ'dir
Sözel KELAMÎ'dir
Nicel KEMMÎ'dir (kemmiyet)
Nitel KEYFÎ'dir (keyfiyet)
Dersek bir tanimlama ya da açıklama yapmış olur mu yuz ?





Numerik ve Alfabetik ile kantite ve kalite

sayısal ve adedi dedik buna bir NÜMERİK ekledik
sözel ve kelami dedik buna bir ALFABETİK ekledik
nicel ve kemmiyet dedik buna bir KANTİTE ekledik
nitel ve keyfiyet dedik buna bir KALİTE ekledik.


şimdi bu SOYUT ve AĞIR ve KURU kavramlar sizi hiç mi hiç ilgilendirmiyor görünür.. ancak zamanla anlayacaksınız ki
kelimler arasında akrabalık.. sözcükler arasındaki yakınlık.. terimler arasında bağlılık.. değişkenler arasındaki ilişki.. bazılarının sandığı gibi rastgele ortaya çıkan teraküm (birikim) ve telahuk (eklenlenme) olmadığı gibi tahlil yani ANALIZ ve terkib yani SENTEZ den tertib yani KOMPOZİSYON ve tasnif yani KLASİFİKASYON e kadar giden bir tümden gelim yani DEDÜKSİYON ve tüme varım yani İNDÜKSİYON söz konusu.. bunlar arasındaki bağlantıları Günlük Dilin Düz Yazısının MANTIĞI ve bilimsel dilin MATEMATİĞİ ile çözmek.. başkalarının çözümlemeleriyle yetinmek gibi bir niyetiniz yoksa.. YETMİYOR.

Nitekim yazımıza nicel ve sayısal eşanlamlı sözcüklerdir.. tanımının yanlışlığını ortaya bir örnek olarak başladık.   



Sayisal ve nicel hakkinda ne demişler önce onu bakalım demiş ?









SAYISAL ve NİCEL birbiri ile karıştırılan iki kavramdır.. bu karıştırma da gayet doğal ve normaldır.. biz bunları ayırmak için bir ömür verdik.. bu bakımdan iltibas edip nicelğin sayısıla.. sayısalın niceliğe benzetilmesinde şaşırtıcı bir durum görülmez.. ancak dilin bir nesneyi ayrı bir sesle adlandırmasının da bir hikmeti ve amacı ve nedeni bulunduğu unutulmamalıdır.. çoğu zaman derim.. DİL EN AZ DİNİN YARISI KADAR AYDINLATICIDIR.. YBA çalışmaları ilerlediğinde bunu sizde anlayacaksınız.


Şimdi TDK sözlüğü sayısal ve nicel hakkında ne demiş ona bakalım:











SOL üst KÖŞE'ye yerleştirilmiş.. sayısal.. adedî ve nümerik kelimeleri ayni anlamda kullanilmiştır. Eşanlamli bu üç anlamdaş sözcuklerden SAYISAL ve ADEDÎ sözcugu Turkce ve Osmanlica kelime yerli.. NÜMERİK sözcugu ise yabanci.. sayilsa da.. nomos.. nam.. name.. namus.. tersinden okunsa man.. men.. mennan.. gibi SESLERLE aslinda bize yabanci olmayan bir KÖK ve ANLAM taşidiği ANLASILIYOR.


Bu sol üst kösede biz bir tanımlama ve tarif.. bir açiklama yapmadik.. sadece dilsel bir tercume çeviri yaptik.

TDK sozlugunda Italyanca "numero" kokenli kelimenin 6 tane anlami verimiş. Numara.. aded.. sayı.. isimleri.. yani tek başin anlami bulunan bu ANLAMDAŞ adlar.. ayni anlami Türkçe.. Arapca.. Italyanca anlatırlar.

Bununla beraber YBA bakimimdan SOL üst KÖŞE' ye YERLEŞTIRILMEK suretiyle bir mevki degeri ve konum anlami YÜKLENMIŞ oluyor.



Artik burada.. sol USTE köşede yerleştirilmiş olmak.. ona terslik.. düzluk.. ortagonallik.. diyagonallik.. parelellik.. simetriklik gibi GEOMETRIK tanimlarla diller üstü EVRENSEL degerler kazandirir.


Bu SOL üst KOŞE.. bu yerleştirme ile aldıgi evrensel geometrik degeri.. teşhis ettirip daha da somutlaştirmak için KIRMIZI renkle işaretleyip hafizamiza yardimci olabiliz.



Bu çalişmalarla goreceksiniz ki öyle sayıldigi gibi "KEMMÎ kelimesi sayisal ve nicel eş anlamli" degildir. YBA ile "sayisal" kelimesinin "nicel" sözcugu ile eş anlamli olmadigini görerek anlayacaksiniz.





Günlük dilin düz yazısı ile söylediklerimden ziyade tablonun bütününü görerek YERLERİ nasıl ördüğümü anlamınız için tabloyu yeniden yüklüyorum.




TÜRK DİL KURUMU SÖZLÜĞÜNÜN “sayısal” sözcüğü için yaptığını tanımlamayı bir daha okursanız anlayacaksınız ki adedi ve sayisal ALAN artik nümerik olmayi çoktan aşmış DIGIT ile dijital bir VAR oluş ortaya çikmiş hatta DIJITALIZM olarak sol ve sag butun ideolojilerinde ustune çikmiş.. insani yok sayar hale gelmiştir.

Işte bunun için.. size sesleniyorum.. hakikati düşünenleri.. hakkı arayanları.. insanligı samimi ve ciddi bulanlari.. islamligi saddî ve sâfi olanları.. bekliyor ve YBA çağrısi yapıyorum.

Işte bu işe SAYISAL ile.. başladik.

Bu iş koltuga yerleşerek televiyon ya da ekranda ya da tablet karşısinda veya telefonda DAYISAL youtuberleri dinleyerek yapilmaz.

Elinize kagit ve kalemi alarak.. buraya çizdiklerimi siz de onunuzdeki deftere ya da masadaki kağida en iyisi beyaz tahtaya.. YAZARAK ve ÇIZEREK çalışacaksiniz.

Eger bu işi yapmaya.. 15 yıllik face ve 23 yillik web sayfalarimda IKNA etmemişsem bana YAZIKLAR olsun.. ikna olmuşta siz gelmemişseniz.. benden aldiklariniz size AZIKLAR olsun.. her iki halde yedigimiz kaziklar bize çoktan TUZAK olmuştur.

Tuzak
Kazik
Azik
Yazik

Işte dört tane ZIK.. bunu YBA dort KÖŞE'dine yerleştirin.. bakalim ne RESIM çikacak ?


işte sol ÜST köşe'de ortaya konulan KIRMIZI resim:





Düzenleyen osmanziya - Bugün Saat 02:52
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk