Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim  
Mesaj icon Konu: sevgi Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Gönderilenler: 4280

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: sevgi
    Gönderim Zamanı: Dün Saat 12:43
Nev-i Şiir, Felsefe ve San'at face gurubundan
Nevra Akbay ULU dedi:

Sevdiğim adamı 😍
Başka bir kadınla mutlu görmektense
Can çekişirken görmeyi tercih ederim 👀
        Kötümüyüm evet 😈
          Umrumda mı hayır
           Psikopat mıyım?
            Olabilir!

dedim ki:

Teşekkür ederim.. çok güzel bir açıklama oldu. Bu vesile ile biraz açıklama yapmak isterim. Güzellik.. iyilik.. yetkinlik.. hatta yararlılık "nedensiz" sevilir. Yani güzeli sevmek için bir sebeb aranmaz. Bunun için seviyorum çünkü seviyorum.. korkuyorum çünkü korkuyorum..

sevgi ve korku ile öfke ve saygı sanki bizim manevi ellerimiz ve ayaklarımız gibidir. Öyle ise güzellik ve iyilik ile doğruluk ve gerçeklikte manevi gözlerimiz ve kulaklarımız olur.

Sizin karşılıksız ve yüce ile tanımladığınız TANRISAL ve KUTSAL bir "arayış"ımız bulunuyor. Ancak bizim birde "gereksinim" ve karşılılık ile yürüyen tarafımız bulunuyor ve bu uçan tarafımıza yabancı.. bizi düşende bu ikisinin birlikte ve uyum içinde çalışacağı insanımızı inşa etmek.

Bakın bu kısa yazıda 4+4+4 toplam 12 kavramı söz konusu ettim ve bu çok yönlü ve yanlılığın günlük dilin düz yazısıyla anlaşılması ve anlatılması kolay değil.. ancak siz bunu iki cümlenizle "sevgi karşılıksızdır ve çok yüce bence ama aşk gelip geçici bir heves... Bu sebeple aşk bencildir." "güzel"ce anlatıverdiniz.

Sağlıcakla kalınız.

osmanziya 24.06.2025

insan ÇOK YÖNLÜ ve YANLI olduğu için günlük dilin düz yazısayla anlatılmaz dedim.. bu tablo ile de anlamanız mümkün mü ? elbette değil ancak biz bu tablodan başlayarak yavaşa yavaş anlatarak burada zip dosyasında yüklediğimiz on tane dosya ile yavaş yavaş açarak fotoğrafını yapıştırdığımız hale getirdik:

Bu zip dosyasını açarak nasıl bu hale geldiğini kelime kelime inceleyebilirsiniz.

osmanziya 24.06.2025 13:39

20250624_134149_INSAN.zip

Düzenleyen osmanziya - Dün Saat 13:41
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: Dün Saat 12:59
Dönay GÜNGÖR face de paylaştı:

Burası Huştur Yolu Yokuştur Türkümüzle anlatılan HUŞ Şehri
YEMEN'İN GÜNEYİNDE BULUNAN WADİ DAWAN İLGİNÇ MİMARİSİ İLE GÖRENLERİ ŞAŞKINA ÇEVİRİYOR.
Yemen'lilerin *HUŞ* dedikleri bir bölgede evler vadinin 150 m. tepesine inşa ediliyor. Hem Wadi Dawan'da hem de Shibam gibi Güney Yemen şehirlerinde yağmacıları evlerinden uzak tutmak istediklerinden olsa gerek devasa kayaların üstüne köyler kurmuşlar.
Bu evlerin en önemli özellikleri çok yağışlı geçen yağmur sezonunu zarar görmeden atlatabilmeleri..[C.U]

dedim ki:

huş
hoş
boş
buş
Hoşa giden şeylerim hangisi boşa gidiyor ?
Hoşa gitsin gitmesin her şey ölümle boşa gidiyor mu ?
Hoşa gitmeyen şeýlere HUŞ diyebiliriz.. dik.. yokuş yukari.. zor.. agritan.. acitan nesneler ve kimseler.. işler ve işletimler.. eylemler ve etkinlikler.. kargaşalar ve savaşlar.. deyince baba ve ogul BUCH'u hatirladim.. o zamanlar ipin ucu puştun elinde derdik..
yokuş
boş ve buş ve puş..
Yani hor ve hoş.. hiç ve hep.. her ve bir..
FARSÇA kelimeler
Bu gün IRAN zor gunler yaşıyor..
Arap.. Fars.. Turk milletine topyekun saldiri hazirligi bulunuyor ve bu olaylar ANADOLU'yu hazirliyor.
Artik ipin ucunun PUST'tan alinmasinin zamani geliyor.. çunku ipler yani internet protokollerinin saglam ve saglikli kimselerin.. halife-i arz olacak insanlarin eline geçmesi gerekiyor.. bilg toplumu ve hukuk devleti demiştim 1998 de 4.Yayin Kongresine sundugum bildiride.. bugun bu hedef BILGI DUNYASI ve HUKUK KURESI'ne evrildi..
GIZLI DUNYA DEVLETINE çöreklenen kuresel efendilerinin.. puştlari ve köpeklerinin.. çözumlenmesi ile çözulerek AÇIK DUNYA DEVLETINE dönüşturulmesi de zor degil.. dunya dillerinin ve dinlerinin ve kulturlerinin ve devletlerinin ADALETLI bir şekilde temsil edilmesi yeter.. gerisi gelecektir.. ancak buna INGILIZ ZEKASI ve YAHUDI HAFIZASI engel.. INSAN KISKANÇLIGI VE DOYMAZLIGI yani hasedi ve hirsı da yardim ediyor.
osmanziya 24.06.2025
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: Dün Saat 13:06

Derin uzayda gizlenen bu görüntü, Dünya’dan 1300 ışık yılı uzakta.
Kırmızı bölgede “Flying Bat Nebula” (Uçan Yarasa),
İçinde ise zar zor görülebilen “Squid Nebula” (Kalamar Bulutsusu) var.

Bu mavi yapı öyle sönük ki, fotoğrafa dahil edebilmek için tam 3 yaz boyunca gece çekimleri yaptım.
Onlarca saatlik pozlama, sabır, işleme süreci ve en önemlisi: vazgeçmemek.

Bu kare, sadece bir fotoğraf değil. Gökyüzünün görünmeyen yüzünü yakalama hayalinin ta kendisi.

📸 Çekim ve işleme: Cem Diken
🛠️ Ekipman: Askar Quattro 300mm | ZWO 294MM | Chroma 3nm filtreler | PixInsight
Lokasyonlar: İstanbul, Datça, Hendek Dikmen yaylası

Ethem Hoca ile gökyüzü gözlem etkinlikleri sayfasında Kaptan Vandetta paylaştı...

dedim ki

Evren ve insan hakkinda bilgimiz giderek artiyor ve artik bir konuda soz soyleyebilmek için alan bilgisinin bulunmasi gerekiyor.
Bu paylaşimi incelerseniz ne demek istedigimi anlarsiniz. Hemde inceleyin.. gok yerden aşagi kalmaz bilgilenmekte.. hem köklerimiz göklerdedir.
Beslenme için "bilgi" gerektigi gibi
Bilgilenme içinde "bilgi" icab ediyor.
Telefonu kullanmak icin "bilgi" lazim oldugu gibi
Akli kullamak içinde "bilgi" ye gereksinim var.
Bu durumda bizim "BILGI" hakkinda bilgilenmemiz..
dil hakkinda.. düş hakkinda..
konuşma hususunda.. düşünme hususunda..
ogrenme konusunda.. anlama konusunda..
bilgilenmemiz;
gerekmez mi
icab etmez mi
luzum etmez mi
istenmez mi
?
osmanziya 24.06.2024

Ethem DERMAN hocam orada dedi:
Sevgili Kaptan Vandetta, o kadar güzel bir fotoğraf çekmişsin ki insanlar inanmakta zorluk çekmişler. Çünkü onlar da fotoğraf çekmesini biliyorlar, bir kaç kilometre uzakta olan bir nesnenin güzel bir fotoğrafını çekemezler. O zaman 1300 IY uzaklıkta bir nesnenin fotoğrafının çekilemeyeceği sonucuna vararak bunu yapay zeka ile mi yaptın demişler. Aşağıda tüm şüphelerin yanıtını vereceğim ama bugüne dek ülkemizde bir gökyüzü fotoğrafına bu kadar beğeni ve yorum gelmemişti, rekor kırdınız.
1. 1300 IY uzaklıktaki bu hedefin fotoğrafını Hubble bile çekemez, sen nasıl çektin sorusuna önce Hubble'ın 13 milyar IY uzaklıktaki galaksilerin fotoğrafını çektiğini yazarak başlayalım. Diğer öncelikli yanıt ise inanmayanların ceplerindeki telefonla 2.5 milyon IY uzaklıktaki Andromeda galaksisinin fotoğrafını çekebileceklerini anlatayım. O andaki gökyüzünü gösteren bedava uygulamalar var, her tür işletim sisteminde çalışan bu uygulamaları "sky" diye arattırırsanız hemen bulursunuz. Size bu uygulama Andomeda'nın nerede olduğunu gösterir. Telefonunuzu yerin öğrendiğiniz Andromedaya çevirin ve fotoğrafını çekin. Sadece biraz uzun poz vermeniz gerek. Daha sonra arkadaşınıza dönerek 2.5 milyon IY uzaktaki gök cisminin fotoğrafını çektim diyebilirsiniz.
2. Hubble bile çekemiyor sen Canon makine ile nasıl çekersin sorusuna yanıt ise, her iki ekipmanın özelliklerini anlamaktan geçer. Teleskop foton toplar, yani kullandığınız kameranın objektifi (lensi) gibi. Teleskobun odak düzleminde ışığa duyarlı sensör bulunur, aynı şekilde elimizdeki fotoğraf makinesinin gövdesinde sensör bulunur. Bu optik sistemlerin bir benzeri de gözümüzdür. Gözün önündd ışığı toplayan mercek vardır, arkasında da retina dediğimiz ışığa duyarlı sensör bulunur. Retina gördüğü görüntüyü beyine gönderir ama teleskop+kamera ile alınan görüntü flash belleğe girer ve tekrar tekrar bakabiliriz.
3. Işın toplayan yüzey ne kadar geniş olursa o kadar fazla foton toplayabiliriz. Hubble gibi uzay teleskoplarının ayna çaplar 3-4 metreden başlar, James Webb'e kadar uzanırken, biz gökyüzü fotoğrafçıları 10-35 cm çaplı mercekli veya aynalı teleskop kullanırız. Göz merceğimizin çapı ise 8 mm'dir. O nedenle gözümüz aslında çok iyi olmayan bir sistemdir, hem az ışık toplar, hem de gördüğü görüntüyü tekrar tekrar göremeyiz. Bu kameralarda çok önemli bazı kavramlar vardır, bunların ne işe yaradığını bilmek gerekir. Odaklama, Diyafram, ISO ve poz süresi. Gündüz çektiğimiz bir fotoğrafta 1/125 gibi bir poz süresi kullanırız. Yani saniyenin 125'de 1'i kadar süre içinde ışığın sensör üzerine düşmesini sağlarız ve şahane görüntü oluşturur. Geceleyin çektiğimiz fotoğraflarda sorun yaşarız, özellikle cep telefonu ile çektiğimizde ışığı açalım mı açmayalım mı gibi.
4. Geceleyin neden zorluk çekeriz çünkü ortalıkta bol ışık yoktur, ona göre önlem almamız gerekir. Ben genellikle poz süresi olarak 5 dakika kullanırım. Ne demek, 5 dakika boyunca kamerama gelen fotonları sensör üzerine düşürüyorum, doğru dürüst görüntü oluşsun diye. Bu sırada teleskop açıklığına düşen fotonlar düşüyor sensörün üzerine. Bir tarafta saniyeni 125'de biri poz süresi, diğer tafta 300 saniye. Bunların da büyük zorlukları var tabii, en önemlisi dünyanın dönmesi, dolayısıyla teleskobun hedefi sürekli içeride tutması için kundak dediğimiz ekipman kullanırız. Sonuç gündüz fotoğraf çekerken deklanşöre basar, güzel bir görüntü elde ederken gece fotoğrafçılığında dikkat edilmesi gereken bir sürü bilinmesi gereken konu vardır, yani kolay değildir.
5. Tüm bu konular Sandras gözlem etkinliğinde anlatan ve öğretici sunumlar vardır. Hatta gece kursları bile düzenleniyor. Cep telefonu ile gece nasıl gökyüzü fotoğrafçısı olacağınızı anlatan arkadaşlarımız var. Bu konuya ilgi duyan tüm dostlarımı etkinliğe davet ediyorum.
6. Bu fotoğraftaki kırmızı mavi şeyler nedir diyen arkadaşlarımızın sorusunu yanıtlamayı unuttum. Bu hedef bizim Samanyolu galaksisinde bulunuyor ve kırmızı ile görülen aslında çok geniş hidrojen bulutlarını gösteriyor. Bu bulutları çekmek için sadece uzun dalgaboyu ışınları geçiren ve adına Ha adını verdiğimiz filtreler kullanırız. Ortadaki mavi-yeşil görüntü ise bize hemen hemen güneş kütlesinde olan bir yıldızın ölümü sırasında dış katmanlarını uzaya fırlatır ve teleskopta eskiden gezegen sanılan bu yapıya gezegenimsi bulutsu adını veririz. Her görüntüyü bir şeylere benzeterek isim veririz, buna da yarasa adını vermiş amatör gökyüzü fotoğrafçıları. Ölmekte olan yıldız bir kaç milyon yıl sonra iyice ölür ve bir beyaz cüceye dönüşür
Umarım yardımcı olmuştur. Sevgilerimle...
ethem derman

IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: Dün Saat 15:19
Sibel Atasoy dedi:

Bilimde yeninin ortaya çıkması; Daha önce hiç görmediğiniz bir şey olacak, daha önce görülmüş, ele alınmış her detayı kapsayacak, o ana kadar düşünülmüş olandan farklı olacak ve daha da ötede; kesin olacak ve herhangi bir muğlaklık içermeyecek. Bu, gerçekten zor bir şeydir.
Richard Feynman-Bilimin Kesinsizliği konferansından
Nobel ödüllü Kuantum fizikçisi
*
Öncekilerini kapsamayan bir yeni düşünülemez, demek ki reddetme; henüz yeni ile buluşmak için erken süreçte olduğunuzu gösterir, ne zaman ki her bir detayı anlar, kabul sunar ve içerirsiniz, işte o zaman kapsar ve yeni şey için hazır olursunuz.

dedim ki:

Bende severim.. Fizik Dersleri kitabından tanırım Richard FEYNMAN'ı "kesin olacak ve herhangi bir muğlaklık içermeyecek. Bu, gerçekten zor bir şeydir." demesi Sanırım bu öldükten sonra.. insanların hem erdemli hem de mutlu olması olası değil.. çoğu zaman erdemli olanların mutluluk arayışları olmaz.. mutlu olanlarında erdemle arası pek iyi değildir.. güçlü (kuvvetli) olanları iyi.. iyi (haklı) olanların güçlü olması pek rastlanmaz.. Ancak bizler her gece bir dünya.. bir ömür tek rüya görenlerdeniz.. gariptir dünyaların ilmi yapılmaz fakat rüyanın ilmini yapabiliyor ve bunda ilerliyoruz.. rüya ya.. nereye çıkacağını bilmiyoruz. Yukarıdaki iki karşıtlığın üçüncüsü budur; İnsan GERÇEĞİ arar ve fakat KESİNİ bulamaz.. kesini ararsa bu seferde gerçeği bulamaz. Emile BOUTRUX zorunluğu bulduğumuz olasılığı kaçırdığımızı.. olasılığa zorunluluğun kesinliğini yitireceğimiz söyler.. Buna mümasil Kant.. görüler boş kavramların kör olduğunu ifade ederken BENZER bir durum söylüyordu.. burada "benzer" ve "durum" aynen içerisi ve dışarısı muğlak ve kesin değil.. yani durum kesin olarak anlatmak zordur çünkü benzetmeden başka bir bilgi aracımız bulunmaz. bu yüzden yıllardı hakikatı hikaye etmek kolay olmadığı gibi hikayenin hakikatına erişmekte zordur. Bu ikilemden YBA ile çıkmaya çalışarak.. hakikatı satanlar için değil hakikatı arayanlar için SÖZ'ün taşdığı bilgi ve değerin sağlam sağlıklı olmasına DUYARLIK bulunması gerektiğine çağırdım. Sağlam bilgi hem doğru hem gerçek olmalı.. sağlıklı buyruk hem iyi hem güzel bulunmalı.. GEREKLİLİĞİNİ ileri sürdüm.. Bu gereklilik.. zorunlu BOŞ kavram ve olası KÖR görü SOL görü'sünmde ayrı bir eksendir. Yani geniş zaman ve haber kiplerinden ayrı bir kipe geçmektir.. olmalılık ve olsalılık kipine.. yani gereklilik ve isteklilik kipine.. dil dünyayı belirler ve dini tanımlar.. dil KÖPRÜSÜNDEN geçmeden dünya ve din hakkında sağlam ve sağlıklı bilgi ve değer edinmek.. bir ömür gördüğümüz rüyayı.. daha yararlı ve verimli hali getirecektir.. diye düşünüyorum. TEKİLLİK.. öznel deneyim.. öz yineleme ve sair şu veya bu AD ve BOŞ kavramla işi kapatabileceğimizi sanmıyorum. Saygılarımla. osmanziya yontembilim.com

Sibel ATASOY paylaştı..

IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03