Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: üc daire: rububiyet.. malikiyet.. uluhiyet Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2724

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: üc daire: rububiyet.. malikiyet.. uluhiyet
    Gönderim Zamanı: 15-Şubat-2023 Saat 22:38
RUBUBİYET



Rububiyet ailede başlar.. şirket ve partide devam eder ulusal.. yerel.. kuresel toplum ve topluluklara kadar sürer.


Terbiye ve Mürebbi kelimesinin kökü olan RBB sadece Tanrı için değil her "kimse" ve aktör için kullanılabilir. Rububiyet Tanrı için kullanıldığında mecazi anlam alır. Kullar için hakiki anlamdadır. Böyle bir Tanrı kavramı ve anlayışı MİSTİKLARIN somut TANRISI için hakiki anlamda alınabilir. Fakat filozofların SOYUT Tanrı için kullanılamaz. Çünkü Rububiyet kavram insanbiçimçilik (antropomorfizm) ve insanmerkezçilik (antroposentrizm) içerir. İmamı Nursi hem filozofların hem mistiklerin tanrı kavramını birleştirebilen NADİR bir YAŞAM sahibi olarak son örnek olmuş EMSALSİZ bir ŞAHSİYETTİR.. iki cihette yani zülcenaheyn olarak.. hem ilmi hem ameli birleştirebilmiş müstesna bir velidir. Dörtlü gençliğimde hazırladığım tablomda HATEMÜLEVLİYA olarak tanımladım. Yavrucum sana RUBUBİYET tablosunu gönderdim bu kısa açıklama ile.. Ziya Abine MALKİYET tablosunu göndereceğim




MALİKIYET
Zurriyet..
Mülkiyet..
Amiriyet..
Akliyet..
Muessat - ı Medeniyet




Malikiyet eşya için olursa MALİK eşhas için olursa MELİK.. Besmelede üç isim başlanır: Allah.. Rabb.. Malik.. son surede ise "Kul euzu birabbinnas.. Melikinnas ve İlahinnas" olarak bu üçlü bitirilir. Fatıma Rububiyet gönderdim.. Sana malikiyeti gönderiyorum. Mısır geleneğinde Kur'an MALİKYEVMDDİN olarak değil de MELİKİYEVMİDDİN olarak okunuyormuş. Filozofların Tanrısı ihlas suresinde tanımlanan insan ve kainat dışı "HARİCİ" betimlenir. Bu Uluhiyet kavramını Abine göndereceğim. Uluhiyet kavramları kul için hakiki anlamda kullanılırsa ŞİRK olur.. Rububiyet kavramları Tanrı için hakiki anlamda kullanılırsa teşbih ve KÜFÜR olur.. MALİKİYET ise tam ortada ve en zor ve tehlikeli bir kavramdır.. emanet olarak verilen bilimin yapıldığı özdeşlik ve hukukun yapıldığı özgürlük kavramlarında ve anlamlarında.. icrasında ve tatbikinde insan çok zorlanır.. bunun için KRALLIK ya da BAŞKANLIK yapanların bu güç zehirlenmesinden kurtulmaları kolay değildir.. tarihte sadece beş kişi müstesna tutulmuş.. onların dördü ilk dört halife yani sahabe.. sahabe olmayan beşincisi ismini tam hatırlamıyorum.. Abdülaziz mi bilmiyorum.. Yani Analık rububiyeti biraz kolayda BABALIK rububiyeti kolay bir iş değil Kuzum.. Rabbimiz yardımcımız olsun..




Memleketimizde malikiyet esmasıni tecelli ettirenler.. adalet mulkün esasıni tesis edenler.. elbette hiç kimse tamammiyle ve kemaliyle adaleti tahakkuk ettiremez.. adaleti mahzayi sağlayamaz.. fakat adalet-i izafiye gerçekleştirilebilir.



ULUHİYET

Tengrilik.. Uluhiyet.. Mutlaklık
Filozoflarin Tanrısı
Tanrı tanir ve tanimazlarin çatışma "alan"ı..
İhlas suresinde Tanrı öyle soyut ve öyle mutlak olarak tanımlanıyor ki Kur'an-ı Mu'ciz-ül-Beyan'da baştan buraya kadar açıklanan Rububiyet ve Malikiyet tahtında betimlenen bütün Esma-i Hüsna manaları hakiki olmaktan çıkıyorlar mecazi hale geliyorlar. Zaten dünyanın üç yüzü var.. birincisi ehli dünyanın oyun alanı.. ikincisi ahirete hazırlananların tarlası ve dükkanı.. üçüncüsü esma-i İlahiyenin aynası ve sayfası ve ekranı.. işte bunlarda bir sayfa olarak kapanıyor ve yeni bir sayfa açılıyor.. o ünlü terki dünya.. terki ukba.. terk hesti.. terki terk.. katmanları birer birer ortaya çıkıyor.. biz burada ilk üç terki açıkladık.. dünya.. ukba ve hest.. dördüncüyü ne aklımız eriyor ne gücümüz yetiyor.. zaten dünyayı bile terk edemedik ki ukbayı terk edelim.. kim bilir belki terk ettik mi ne ? Çünkü gözümde YBA den başka bir sevgili bulunmuyor.. onu seveni ve amaçlayanı bende sevgili sayıyorum.. Rabbimiz bizim ve sizin akibet ve ahiretinizi güzel ve iyi etsin. Amin.


IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk