Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: tesebbuh ve temessul ile benzetim ve benzetme Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2724

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: tesebbuh ve temessul ile benzetim ve benzetme
    Gönderim Zamanı: 05-Aralık-2023 Saat 17:20


https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2164&PID=3313#3313
Öğrenen bilir.. marifet sahibi olur..
Bilen öğrenir.. ilim sahibi olur..

marifet sahibi ilim sahibi olur..
ilim sahibi marifet sahibi olur..

Bu teşekkül-i tasvir.. tasavur-ı şekil.. GİBİ..

GİBİ, yani, ayni, demek sözcükleri SAKLI teşbih ve temsildir.

Dün dört aralıkta marifet ve ilim hakkında bir dosya yükledim.. bu günde temsil ve teşbih hakkında başka bir dosya yükledik.. kim bilir belki temsil ile bilenler EŞYA'ya ilişkin ilim elde ediyor.. teşbih ile bilenler EŞHAS'a ilişkin marifet elde ediyordur..

Kafanız karıştı ise bir şey öğrenmeye başlanışsınızdır, demektir bu.

Kes.. kopyala.. yapıştır.. yeni ve özgün bir iş yapmak.. teşbih ve temsili aşmak demektir.. bu yapılabilir mi ?

Anahatlar birbirine benzemez..
cemad.. hayat.. şuur.. iman..
Ayrıntılır da birbirine benzemez..
Türler ve bireyler

Madem biz temsilin kopyasını ve teşbihin yapıştırını aşamıyoruz neden böyle AHKAM kesiyoruz..

Kes.. kopyala .. yapıştır.. bunda ELHAKİMÜTTEKASÜR'ün bir sırrı bulunuyor mu ? olabilir.. bu güne kadar kesret ve vahdet ayıranlar aslında böyle bir ayırımın bulunmadığını esas ayırımın KESRET ve KILLAT olduğunu.. kesretin karşısında EBTER.. kılletin karşısında ise KEVSER bulunduğun aklımıza geldi ?

Osmanziya
05.12.2023 18:43


Şimdi biz de kesrete daldık.. mb ye gönderdik.. dy a gönderdik.. şimdi oz ya geldik..

temsil ve teşbih
kopyala ve yapıştır
ilim ve marifet
Kesret ve kıllet
Kesret ve vahdet
Ebter ve Kevsir

Şimdi bu 12 kavramla günlük dilin düz yazısıyla nasıl başa çıkabilirsiniz ?

Demek ki bize acilen YBA gerekiyor.

Sayılarımla sağlıcakla kalınız.

osmanziya

05.12.2023 18:47 Üçkuyalar İzmir




MADDA VE MANA
MANA ile fazla bir ilişkiniz bulunmuyorsa bunu
MADDE ve KUVVET
Olarak yapabilirsiniz.. eğer bu işle bir hesab ve kitap yapacaksınız
KÜTLE ve ENERJİ
Olarak yazabilirsiniz.. gram.. saniye.. santimetre.. cinsinde sanayide kullanabilirsiniz.
Eğer teorik kuramlar ve denklemler yapacaksınız.
PARÇA ve DALGA
Kavramları kullanırsınız bilardo toplara ve deniz dalgalarına benzeterek, düşünebilir ve düşündürebilirsiniz.. sonuçta bu hesaplarla biz gökdelenleri yükseltiyor ve aya adam gönderiyoruz.
Şimdi size yeni bir BAKIŞ AÇISI sunacağım.
Tüm bu ikili ayırımları AYRINTILARI da hesaba biraz daha inceltebiliriz:

1.     MATEMATIKTE mekan ve zaman
2.     FIZIKTE tabiat ve tarih
3.     KIMYADA antyon ve katyon
4.     BIOLOJIDE anatomi ve fizyoloji (yaratılış ve evrim)
5.     PSIKOLOJIDE dışil ve eril
6.     SOSYOLIJIDE sosyalizm ve kapitalizm
7.     MANTIKTA tümevarim ve tumdengelim
Olarak göruruz...

Bu Ord. Prof. Hilmi Ziya ÜLKEN’in DYDOLOJİSİNE benziyor.

Ben butun bunlara DUNYA diyorum ve altina DIL yerleştiriyorum ve bunun altina da ALT YAPI olarak DIN yerleştiriyorum;

DNY
DYL
DYN

Demek dunyayi belirleyen ve dini tanımlayan DIL bilinmedikce ve taninmadikça.. hassasiyetimizdan çıkarlanıp dunyaya.. hissiyatimizdan yararlanip.. dili kötu ve kotuye kullanarak bizi kandiran ve aldatanlari anlayamayiz. Boyle oldugu için cirosu kocaman bir ten (dunya) ve tin (din) ticareti yapiliyor.


Demek dunyayi belirleyen ve dini tanımlayan DIL bilinmedikce ve taninmadikça.. hassasiyetimizdan çıkarlanıp dunyaya.. hissiyatimizdan yararlanip.. dili kötu ve kotuye kullanarak bizi kandiran ve aldatanlari anlayamayiz. Boyle oldugu için cirosu kocaman bir ten (dunya) ve tin (din) ticareti yapiliyor.

demek ki MANA'yı ne kadar kaldırırsan kaldır bir şekilde sana geri dönüyor.. ancak bazılarının mana gibi maddeye de alerjisi oluyor.. manayı yok saydıkları gibi manayı da yok sayabiliyorlar.

osmanziya
05.12.2023





SİYAH KEHRİBAR




MAVİ PIRLANTI


SARI GUNEŞ







Sari Guneş
Mavi Pırlanta
Siyah Kehribar


Hepsi birbirinin aynısi.. gayriliklari renkleri.
Ancak siz renklerinden başka bir şey gormezsiniz.. çunku anlamiyorsunuz.. çünku okumuyorsunuz.. cünku düşünmuyorsunuz.. çünku merak etmiyorsunuz.. çunkü iştiyakiniz oluyor.. çunkü enterese edecek alakanizın ILGİ ÇEKİCİ bulunmuyor.. çünkü ARAMIYORSUNUZ !

NEDEN.. ?.. aramiyorsunuz..
NİÇIN.. ?. bulmuyorsunuz..


Dogumun anlami ve ölümun amaci LISAN nasıllariyla ortaya çıkarilmaz.. insanın asıllarina dönülmesi gerekirken sizin erekleriniz ve hedeflerinix gereksinimden oteye gidemiyor.
Dogumun anlaminı sorgulamak nereden geldiğinizi anlamaktır.. nedenin edenini aramaktir.
Ölümun amacini araştırmak nereye gittiginizi sormaktir.. niçinin içinini aramsktir.
Öyleyse aramazsan bulamazsin. Bulamiyorsan olamazsin. ARAMAK bulmak OLMAK herkesin yapacagi bir iş degil.. bunu bazilarimiz yapar. Bizde bunlarin peşinden gideriz. Eşiginden geçer.. binasına gireriz. Arama ve bulmayi ona birakir onun gibi olmaya çalışıriz.
Yani ona kilitlenir ve onu taklid ederiz. Ona olan ilgimiz sevgiye yönelir.. sevgimiz gercege dönüsur.. onun anlami bizim anlamimiz olur.. onun amaci bizim ( benim ) amacim (amacimiz) olur.

Yani ne olur biliyor mu sunuz ?


Bir tane DIN ve insanlar sayisisinca YOL olmasi gerekirken uç bes tane insanin yolu ve IDEOLOJISI dunyaya hâkim olur.. fakat insanlar sayisinca DİN ortaya çıkar. Insanlar bunları DİL'i bilmedikleri yani düşunmedikleri icin yapar.

Biz sizi duşunmeye ve dilinizi anlsmaya ve kendinize inanmaya ve ozgun yolunuzu inşa etmeye çağıriyoruz. Daha yararli ve verimli duşunmeniz icin hizli anlsm surucu ve kolay anlatim aygiti barindiran YBA ogrenmeye cağiriyoruz.


Boyle oldugunda gelecekte insanlar müşterek dillerini arsyacaklsr ve ortak dinlerini bulacaklar ve dunyalarin birlikte kuracaklar ve beraber huzurlu olacaklar İnşaallah.



İLGİ ÇEKİCİ









Bu arada bir ilgi ÇEKİCİ bulduk.. siz bunu ne kadar çekici buldunuz amma ben begenmedim.. çünkü ZORLA güzellik olmaz. Insan hem dunyaca sorunlu ve hem akilca ZORUNLU bir var oluş..ayni zamanda dilen sorumlu ve dinen yükumludur. Çunku zorluklari kolayik haline getirip sorunlari çozmesi ve kararlari vermesi için oncelikle üşenmeden düşunmesi gerekir.. başkasindan istenir.. kendinden beklenir. Bu da çeşitlilik ve eşitlilikler karsisinda ilgi ister ve seçimini bekler.

Ister ve bekler amma bu da içte ve dısta bu tablolarda duse goturup dile getirdigimiz terimleri ve kavramlari duşunmeyi ve anlamayi ve yaşamayi bekler.

Ne zamana kadar.. ILGI muddeti bitinceye ve ÇEKIÇ muhleti başa gelinceye ve Demoklesin KILINCI ininceye kadar.

Yaşam oyunu şaka ve öyküsu ciddi olan kör bir gerçek ve bos bir dogrudur. Fakat tavla gibi çekici ve satranç kadar çelici ve go oyunu kadar kaptiricidir. Bunu KIM MILYONER OLMAK ISTER de yaşiyorsunuz.. bir gun bende orada size seslenek istiyorum.. ilginizi çeker mi ? Yoksa çekici ister mi siniz ?


Her ne ise tüm bu anlattıklarım YBA reklamı ile asıl konusu bu aşağıdaki 33 tablo içinde GERÇEĞİ yalından karmamşığa doğru versiyon sırasıyla izlemeniz ve incelemez.. büyük bir olasılıkla bu yalnızlık kalesindeki sesimi KİMSE duymyor kendim söyleyor kendim dinliyorum.. lakin gelecekte okuyacak ve dinleyecek ve konuşacaklar...


20231205_174750_5_ARALIK.rar

şimdi buraya SON DOSYAYI tablo olarak bindireceğim.. dedim demesine de beş altı kez denememe rağmen ne jpg ne gif formadında yüklemeyemedim.. artık siz burada RAR dosyasını indirip oradan bakacaksınız.



Tabloları incelediğinizde Teşebbühü Billah ve Teşebbüh-ü Biahlakillah olarak iki ayrı yaklaşımın insanı iki ayrı yöne götürdüğünü göreceksiniz.. biz ikisinin arasında bir durumu öngörüyoruz.. öneriyoruz.. insan ne tamamen TANRI olabilir ne de tamamen O'nun ahlakıyla ahlaklanabilir.. ADAM gib İNSAN olsun.. yeter.. her iki taraftaki tehlikeyi de görsün.. bir tarafa YASLANAN insanlar eskiden MAKBUL görülüyormuş.. ancak bildiğimiz yetmiş bin senelik uygarlığık ve son yedi senelik ensdüstri tarihi gösterdiği.. insanlar dilini bilmedikçe hem dünya hem din bakımından fena halde kandırılıyorlar.. bunun acısını da daha yeni yeni UYGARLIK ve İNSANLIK olarak tadacağız.. fakat ne edersen kendine edersin kendi kendine..

Lütfen bu reklamın ötesine geçin ve tabloları inceleye başlayın.. aksi halde bu satıra gelinceye kadar boşa zaman yitirmiş ve kafa patlatmış olursunuz.

Saygılarımla

osmanziya

05.12.2023 17:57









Düzenleyen osmanziya - 05-Aralık-2023 Saat 18:48
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2724

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05-Aralık-2023 Saat 18:29
Şansınız varmış.. bu sadrızat tablosunu webime yükleyemedim.. ancak burada 33 tablonun sonuncusu yüklendi.. bilinmeyenlerden bilinmeyenleri giden yolculuğumuz pek bildiğimizi sandığımız işlerin kökeninde TEMSİL ve TEŞBİH yani ilmi analoji ve edebi metafor bulunduğunu biliyoruz.. bilmiyorsanız benden öğrenin.. temsil (analoji) e BENZETİM diyorum.. İSİM formatını kullanıyorum.. diğer taraftan   teşbihe (metafor) BENZETME diyorum.. FİİL formatını kullanıyorum. Rabbini bilen kendini bilir.. kendini bilen Rabbini bilir.. kelamı kibarında insanlar iki gurubu ayrılıyor. Bir kısmı kendini TANRI'ya benzetirken onun gibi olmak istiyor.. bir kısmı ise O'nun gibi olamayacağını bilerek AHLAKINA benzemeye çalışıyor.. sanırım biri cemaline kapılık celaline düş
düşüyor.. biri celalinden korkup cemaline düşüyor. Hangi sonuç olursa olsan MÜ'MİN suresinin ilk ayetindeki TANIM söz konusu. Gafirinzenbi ve Kabilittevbi.. Şedidilikabı.. Zittavl. Ona TEVBE ve İSTİĞFAR ile benzemek için işlediğin günahlardan ve ŞİDDETLİ İKAB'dan kurtulursak.. güzel bir gelecek bizi bekliyor.. ancak bu zamanda 400 yahudi.. 200 hristiyan.. 100.. müslüman mezhebi bu gün ŞİDDETLİ azabı HAKKEDİYOR ki bu gün bu durum yaşıyoruz.

Amma biz bunu görmüyor.. görünüşe aldanıyor.. suçu ZALİM KAVİYE atıyoruz. Yaratanda böyle iti iti kırdırarak AZİZ olan İNTİKAMINI alıyor.. e buna bir DUR demek lazım.. oturup bir düşünmek lazım.. 1400 seneden sonra ne islamiyet (muhammedilik) kaldı ne nasraniyet (isevilik).. yahudiliğin (müseviliğin) esamasi kalmamış.. amma biz bu nebilerin adını kullanarak kendimizi kurtaracağımızı sanıyoruz.


Düzenleyen osmanziya - 05-Aralık-2023 Saat 22:18
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk