Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: yapay zeka Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2699

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: yapay zeka
    Gönderim Zamanı: 25-Mart-2023 Saat 07:46


Şimdi bizim eskisine eklenen ikinci bir sorunumuz çıkıyor.
Eskiden bir DİNİ bir metin görünce
Bu konuşan Tanrı'mı diye soruyordur.
Şimdi bir SES duyunca;
Acaba bu bir insanmı diye soracağız.
Osmanziya 25.03.2023
yapay zeka
sanal hafıza
sahte oyun
uydurma öykü
benim gereksinimim
senin gerekçen
onun gerçeği
Yani işlerimiz hep muallakta..
Peki ne yapacağız ?
Hakikata mütemessik hakka salik hürriyete sabit bir şekilde ilerlemeye çalışacağız.. bu da bizim sınavımız:
Hakikata aramak
Hakkı bulmak
Samimi ve ciddi bir insan
Safi ve samimi bir islam
olma yolunda ilerlemek.
Bundan başka bir çare bulunuyor mu ?
Sanmıyorum.. bundan ötesi insanın kendini beğenmesi.
Bir yerde yazdım:
Bir arkadaş Türk islamı Arap islami deyinde dedim: Herkesin doğrusu kendi gereksinim ve gerçek ve gerekçeleriyle doğru.. pek gereksinim ve gerekçe ve gerçek hakkında karşılaştırmalı bir bilgimiz var mı ? pek bu üçlü "G"yi, oyun ve öykü ile yapay ve sanal dörtlüsüne vurduğumuzda ortaya ne çıkar ? Bu soruları zatı alinize "bilgi"mi göstermek için sormadım.. çok kesin ve pek katı konuşmanın YANLIŞ olduğunu sizi ve okuyanlarımızı ikna etmek için sordum. Tarihi bir süreç içinde kimin doğru kimin yanlış olduğunu kesin olarak saptamak mümkün değil.. bizim elimizde hakk bulunuyor batının elinde kuvvet.. bizim elimizde kuvvet olmuyor batının elinde hakk.. bunu daha da genelleştirebiliriz aslında kavinin elinde kuvvet var.. zayıfın ondan çiğnememesini istidiği hakk.. lakin zayıf kuvvetlenince karşısında zayıf düşenin hakkını düşünmüyor bu sefer.. ve elbette her toplum ve her çağ ve her kültür.. geçmiş birikimine göre orta bir insanlık savunacak ve islamlık sunacaktır. Ve bunların hepsi mahkeme-i kubra da hesapa çekilecek ve ihtilaflarımızda "sahtesi" ve sahte olmayanı çözülecektir.. diye İMAN ediyoruz. Yoksa kimse kimseyi kesin kesin ikna ve isbat edemiyor. Bu yüzde burada yapabileceğimiz kesin olmayan ilimle kuşkusuz olmayan imanı birbirinden ayırt etmek.. ilmimizi ve imanımızı birbirimize dayatmaya kalkmamak.. diye düşünüyorum. Yapacağız, yaşayacağız ve bekleyeceğiz.. bakalım akibetimiz nasıl olacak.. Allah azze ve celle bizim ve sizin akibetinizi ve ahiretimizi güzel ve iyi etsin. Amin.

Şimdi gelelim asıl konuya:


Bill Gates ve Steve Jobs bilgi makinelerin yaziliminin standartlarini tedvin etti.. Noam Chomosky dil makinesinin uretici ilkeleri tespit etti.. standartlar ve ilkeler bıçimsel ve soyut bilgilerdir.

YBA ise dil ve bilginin ortak zeminini ANALITIK DUZLEM uzerinde tedvin edilebilcegi imkanini gosterdi. Boylece LOGOS Aristo'nun ORGANON'u ve Dekart'in METODU ile birlikte ortaya çikti.

Şimdi GPT'lerin nasil adim adım hazirlandigi anladiniz mi ? YZ nin Yaşam 3.0 ve İnsanlik 2.0 da bize sunulan gelecegi.. akilli makinalarin ve robotlarin insanbenzeri olup olamacagina bağli olacak...

Cansiz.. bitki.. hayvan.. beşer.

Ana hatlarina giren ayrintilarda gelişmeler oluyor.

Cansız.. bitki.. MAKINA hayvan.. BILGISAYAR beşer.

Şimdi bir başka çizgi çizeyim;

Cansız.. BELGESAYAR Bitki MAKINA Hayvan.. BILGISAYAR Beşer..

Aslinda bu gunun bilgisayarları.. bilgiden anlamaz belge haline getirilmiş verileri SAYAR ve algoritması yapilmiş yani koşullandirilmiş ve programlamiş işlerim hesaplamasini yapar. Bu compute ve compuler karşilastirmalar ayni zamanda bir dildir.

Insan diliyle yapilmiş souarce yani KAYNAK programları.. makine diline çeviren ve target yani HEDEF program haline getiren compiler işlemler makinelerin anladigi komutlara donusurler.
Biz 1980 lerde programcilik sertifikasi almiştik BASIC programlama ile telefon fihristi de yaptik ve makinanin ekranda gorunen diyagramlari ve karakterleri yani nesneleri ile gorumeyen program ve kodlarini bibirinden ayiran ve DOS yani Disk Opretion System i kullanan bir nesilden geliyoruz.

216 ASCII karakter.. 75 temel komut 75 multimedya komutu toplam 150 komutla..yuruyor bu işlemler.. atomik hacme matriks olarak yerleştirme.. ışık hizinda veri ve komut alip verebilme.. ayrintili koşullandirma ve yonlendirme ve programlama yapilabilme.. yani 3 yönlı ve 3 yanli (mantigin dogru ve yanliş ve belirsiz.. elektrigin arti ve eksi ve nötr degerleriyle) KOMPLEX bir yapilandirma ve işlevlendirme işlemleri bizim gibi BILGI'yi tanimaz ve belge haline getirilmiş DIGITAL verileri işler (MOD) ve ANALOG olmayan komutlari (KOD) çalistiran bir DILI yani ANLAM SURUCU (driver) ve ANLATIM AYGITI (divice) bulunan bu YAPAY AKIL BASLANGICI.. hafizasi ( memory) ve zekasi (prosesur) yani bellek ve işlemcisi ilebu BELGESEYAR, bundan sonra bilgiyi taniyan yani dili ile ILIM yapabilen bir BEN (oznel deneyim) yani BİLGİSAYAR olabilir mi ?




Yukarıda iki tablo var.. biri ayrıntılı insan.. diğeri ana hatlarıyla insan.. modeli.. real ve hakiki ve gerçek insan yanında benim AYRINTILI İNSAN'ın o kadar ana-hat kalır ki.. insanın anlamak için KÜLTÜR ve UYGARLIĞA bakmalısın.. bütün bunları rağmen bunların senin kendini aşmadığını görürsün.. evet bunlar muhteşem ve muazzam işlerdir.. ancak bu teknoloji ve endüstri.. senin yanında sadece bir Rabbinin san'atını anlamak için görkemli tarhı ve düzenlemesi ve peyzajı yapılmış bir bahçede kaba bir "kaya" olarak kalır. Doğanın mükemmel ve basit ve bu yüzden muhteşem ve muazzam üstü görünümü yanında çok acemice KAYA'nın sana anlattığını anlamak için AYA bakmalısın.. bir aya ve bir de dünyaya bak.. ikisinin arasında farkı gördüğünde gördüğünü "güneş"e TUT.. ayın buz gibi ya da güneşin ateş gibi ülkesinde mi yaşamak istersin.. yoksa yer kürenin şefkatli kollarında mı ? Ki bu kollar bile uygarlık VE merdeniyet olmasa idi gayet vahşi ve acımasız olacaktı.. işte bunun için BEYTE ve KABE'ye bakacaksın.. sana olan AYET'ini göreceksin.. seni KONUT'un yiyeceklerini temin ve düşmanlarından korunmuş olarak tutan nedir ? Daha doğrusu kimdir ? ve bu nasıl oluyor ? Neden böyle RAHMETLİ oluyor.. niçin öyle MERHAMETSİZ olmuyor.. anne ve babanı senim emrine veren kim ? Karını ya da kocanı senin hizmetine koşan kim ? Belgesayarlar ya da bilgisayarlar mı ?


Osmanziya 25.03.2023



Düzenleyen osmanziya - 25-Mart-2023 Saat 08:02
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk