Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: KONUSMAK Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2722

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: KONUSMAK
    Gönderim Zamanı: 23-Haziran-2023 Saat 13:45
KONUŞMAK

Konuşmak ile Düşünmek birbirinden ayrılması o kadar zordur ki Ünlü Dilbilimci Seassure düşünme ve konuşma bir kağıdın iki yüzü gibidir.. birini yırtarsanız diğerini de yırtmış olursunuz.. diye bir benzetme yapmış.. öyle ise dil benzetmedir.. peki din nedir ? Ünlü filozof Wittgenstein demişki filozofi metafizik ve lojikten temeli lojiktir.

Dediklerimizden de bir şey anlamadınız büyük bir olasılıkla.. öyle her şey anlaşılır olsaydı konuşmaya hatta düşünmeye gerek var mı idi ?

Demek ki anlamak için biraz okumak.. okumak için anladığımız sözcük sayısını artırmak gerekiyor.. öyle bedavadan hiç bir şey olmuyor.. olsa bile hazır kadın.. hazır erkek.. hazır bilgi.. hazır değer.. hazır karar.. hazır çözüm bize pek pahalıya patlıyor.

Saygılarımla.
Osmanziya 23.06.2023
Recep BAYHAN Hocam dedi ki:
“Sunulana inanmak ve kabullenmek biat toplumunun; eleştirmek, sorgulamak, beyin fırtınası yapmak ise eleştiri(demokrasi) toplumunun özelliğidir. Bu realite bizim hakikat anlayışımıza yön verir.”
Ben de dedim ki:

Inanç degilde bir fikre sabitlenmek.. hakta sebat degilde ona göturen hakikatınin değişebilecegine goz önunde tutmamak.. Tanrı'ya inancinin aşkınligi ile Tanrı'ya tanikliginin içkinligini birbirinen ayiramamak.. MUTLAK alanin zihnimizde ortaya çıkan patoslaridir. Gayb.. noumenon.. mutlak.. salt adı verilen DİN DİLI.. zaten zorlu ve sorunsal ve sorusali ile zaten kolay olmayan bir alandir.

Gunluk dilin.. bilimsel bilginin.. felsefi bilginin.. yolculugunu yapmamiş olanlardan bazilarinin dini ve Tanrı'yi düşmam ve imanı hasım yapmasinin nedeni.. kendi yolunu din yapmasindan.. kendisini Tanrı sanmasindan.. kendi inancini yitireceginden korkmasidir. Ve bu da gayet dogal ve normaldir. Imtihan teklifi ve musabaka kulfeti bunu gerektirir.

Sonuçta kuşkusuz bilgi ve kesinkes inanç arayan ne kendine bir SAV edinebilir ne de başkasinin KANITINI kabul edebilir. SAVUNMASINDA kendi ikileminde haps olur.


Degerli bir Arkadaşım sordu.. IMTIHAN zorunlu mu seçmeli mi ? Dedim..Zorlu bir soru.. yanitini buldugumda söylerim.. bunun için soru ve sorusal.. sorun ve sorunsal.. zorunluluk ve gereklilik ve sonuçta olasilik ve olanak farkini ortaya koymaliyiz. Aksi halde kişiler.. olaylar.. olgular.. AR alanindaki zorluklara.. sorulara ve SORULARA benzemez sorunuz. AR alanind AD alanina geçildigine 4 SORUSAL karşimiza çikar:
Nereden geliyosun..
Nereye gidiyorsun..
Ne yapacaksin..
Bu üçune birer sav olacak yanit verilirse bunun kaniti nedir ?

Sanirim ilk üç sorusala yanit vermek zorunlu ve zaruri.. dogal ve dönel anlami ve anlatimi ve amaci ARAYİŞ ilgili.. çunku gereksinim arayıs içindir.

Ancak dörduncusu için müminun suresinde "FetalallahulmelikulHAKK diye başlayan ayet.. Allah'tan başka bir Tanrı'nız varsa KANIT ve BÜRHANINI getiriniz diyor.. işte bu imtihanin ve teklifi SEÇMELI olduguna isaret ediyor. Ya kendini Tanrı sayacaksın ya da Tanrı'yi taniyacaksin. Koca kainati sen mi kendine çaliştiriyorsu.. ya da kainati emrine vererek seni sevdigini gosterene HAMD ile sende saygini gösterecek mi sın ?


Bu dinle fazla uğraşmaya gerek yok. .. türk miletinin de din noktasindan digerlerinden köklü bir farki bulunmuyor. Çunku kulturun olmaza olmaz bileşeni olan dil ve dinin ortak bir KÖKÜ bulunuyor. Her ne kadar Chomosky Evrensel bir bulundugunu.. felsefecilerin bazılari yaratilistan ve doguştan kabli ve önsel bilgiler ve ilkeler bulundugunu öne sursede.. Kurani Mu"ciz-ul-Beyan talimi esma ile buna işaret etsede kesinlikle kanitlanmiş degil.Çunku felsefe ve din arasinda müsterek bir dil bulunmadı...
Amma siz dilin kökünu bulmak için din ve felsefe arasında ortak bir dil aramak ve bulmak istiyorsanız.. buraya bindirlen tabloları bilgisayarınıza indirin.. belki içinde bu ortak dili bulabilirsiniz:


https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2058&PID=3167#3167
KONUŞMAK
her şey çift yaratıldığı gibi sözcükler çift çift dizilerek olarak söz dizimlerini ikilemeleri.. benzetmeleri.. tamlamaları.. tanımlamaları.. tümceleri oluştururlar. Örnegi bıdı bıdı.. çıtı pıtı.. siyah beyaz.. güzel çirkin.. doğru yanlış.. gerçek uydurma.. arslan gibi.. kapının konu.. taş ağırdır.. seni seviyorum. Allah büyüktür... Hayatta en çok duymak istediğim sözcük; YBA edinmek istiyorum.

Osmanziya 23.06.2023 -Üçkuyular- İzmir (not: dörtlerim.. yalnız kader bana üçleme verdi; Üç-yol ve ÜÇ-Kuyular... yani dikey kuyu ve yatay yol ile yine koorinatlarıma işaret ediyor.
Çeşitlilik ile tekliği..
eşitlilik ile birligi..
bir birinden nasıl ayirabiliriz..
Bu dunyani en zor sorusu.. yanitini bende biliyorum.. fakat KANT'in dediği gibi DÜŞUNMEK "cür'et" etmektir.. cürüm ve cerr ve cesamet ve cesaret aynı kökten gelir..

yanlışta olsa.. bir soruyu yanitlamakla başlar.. yerinde olmasa da bir konu hakkinda konuşmakla girişilir..

yanlişlari düzeltmekle ilerler..

yanlis bildiklerinin dogru oldugunu.. dogru bildiklerinin yanliş bulundugunu öğrenmekle gelişir..

Amma siz dilin kökünu bulmak için din ve felsefe arasında ortak bir dil aramak ve bulmak istiyorsanız.. buraya bindirlen tabloları bilgisayarınıza indirin.. belki içinde bu ortak dili bulabilirsiniz:


.

20230623_134444_KONUSMAK.rar




Düzenleyen osmanziya - 23-Haziran-2023 Saat 14:03
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk