Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya  
Mesaj icon Konu: evren ve adam Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2778

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: evren ve adam
    Gönderim Zamanı: Bugün Saat 18:21
Siyah beyaz
İNSAN VE EVREN İLİŞKİSİ

İnsan

Ortalama bir insan boyu yaklaşık 1.75 metredir. Bir insanın bireysel varlığı, bu boyut ile tanımlanabilir.

Dünya

Dünya, üzerinde yaşamın var olduğu gezegenimizdir. Çapı yaklaşık 12,742 kilometredir. Bu boyut, bir insanın boyutundan yaklaşık 7 milyon kat daha büyüktür.

Güneş Sistemi

Güneş Sistemi, Güneş ve onun etrafında dönen gezegenler, uydular, asteroidler ve kuyruklu yıldızlardan oluşur. Güneş Sistemi'nin çapı yaklaşık 287.46 milyar kilometre (19.2 milyar mil) veya 0.002 parsek'tir. Bu, Dünya'nın çapından yaklaşık 22.5 milyon kat daha büyüktür.

Orion Kolu

Güneş Sistemi, Samanyolu Galaksisi'nin bir parçası olan Orion Kolu'nda yer alır. Orion Kolu'nun genişliği yaklaşık 3,500 ışık yılı, uzunluğu ise 10,000 ila 20,000 ışık yılı arasındadır. 1 ışık yılı yaklaşık 9.46 trilyon kilometredir, bu da Orion Kolu'nun genişliğinin yaklaşık 33,110 trilyon kilometre olduğu anlamına gelir.

Samanyolu Galaksisi

Samanyolu Galaksisi, yaklaşık 100,000 ışık yılı çapında olan spiral bir galaksidir. Bu, yaklaşık 946,000 trilyon kilometre demektir. Samanyolu Galaksisi'nde yüz milyarlarca yıldız bulunmaktadır.

Yerel Grup

Samanyolu Galaksisi, Yerel Grup adı verilen bir galaksi kümesinin parçasıdır. Yerel Grup'un çapı yaklaşık 10 milyon ışık yılıdır, bu da 94.6 milyar trilyon kilometreye denk gelir. Yerel Grup'ta yaklaşık 54 galaksi bulunur.

Virgo Süperkümesi (Laniakea Süperkümesi)

Yerel Grup, Virgo Süperkümesi'nin bir parçasıdır. Laniakea Süperkümesi'nin çapı yaklaşık 520 milyon ışık yılıdır. Bu, yaklaşık 4.9 quintilyon (4.9 x 10^18) kilometre demektir. Bu süperkümede binlerce galaksi ve galaksi grubu bulunur.

Gözlemlenebilir Evren

Gözlemlenebilir evren, yaklaşık 93 milyar ışık yılı çapındadır. Bu, yaklaşık 879 quintilyon (8.79 x 10^20) kilometre demektir. Gözlemlenebilir evrende trilyonlarca galaksi ve her galakside yüz milyarlarca yıldız bulunmaktadır.

Evren ve İnsan Arasındaki Devasa Fark

Bu ölçümler, insan boyutunun evrenin genişliği ile kıyaslandığında ne kadar küçük olduğunu göstermektedir. Ortalama bir insanın boyu (1.75 metre), gözlemlenebilir evrenin çapı (879 quintilyon kilometre) ile karşılaştırıldığında, insanın boyutu, evrenin büyüklüğünün yanında neredeyse sıfır olarak kabul edilebilir.

Özetle, bir insanın evrendeki yeri, bir kum tanesinin Dünya'daki yeri gibidir. Bu kıyaslama, evrenin büyüklüğü ve genişliği karşısında insan varlığının ne kadar küçük ve önemsiz göründüğünü gözler önüne serer.

23Sen ve 22 diğer kişi
11 yorum
11 Paylaşım

Üzgün
Yorum Yap
Gönder
Paylaş

Göze inen akılla görülenler bunlar.. diğer taraftan aynı cinsten olanlar kıyaslanır.. karıncalar fillerle kıyaslanmaz ki.. karıncalar karıncalarla.. filler fillerle kıyaslanır.. madde mana ile.. mana mana ile mukayese edilir. Demek ki her şeyden önce burada mantık ve usul hatası bulunuyor.

Bir kere güneş seni tanımıyor ve fakat sen güneşi tanıyorsun. Kaldı ki kainat bir ağaç ise insan bir meyve.. meyvenin içinde en az bir kaç ağaç olduğu gibi insanın içinde dört beş tane kainat yer oluyor.

Böyle olmazsa.. ben öldükten sonra kainatın hiç bir değeri kalmıyor ki neden kendimi bir toz zerresinden ibaret göreyim.
Sonuçta değeri olan insandır.. akıldır.. bilimdir. Elbette kainatında bizim yaşam ortamımız olarak önemi bulunur.
Sanırım siyah beyazın biraz gri bakma vakti geldi. Saygılarımla.

osmanziya yontembilim.com

Sanver Koca
Burada bilebildiğimiz canlı ya da cansız maddelerin hacminden, kütlesinden bahsedilmekte, kimin kimi tanıdığı tanımadığı gibi bir mantık çıkarmayı konuyla alakalı görmüyorum. Maddesel boyut olarak evet çok küçüğüz. Bu küçüklük değersiz olma anlamında mı? Tabi akıl ve bilim konusunda size katılıyorum
Katılımınız için teşekkür ederim. Temel Astronomi Bilgileri başlıklı bir çalışmam bulunuyor. Gezeğenler arası uzay yani Güneş Sistemi.. Yıldızlararası uzay yani Samanyolu galaksisi.. galaksiler arası uzay yani Evren hakkında bir çalışmam DVD çalışmam bulunuyor. osmanziya@hotmail.com mailime adresinizi bildirirseniz ücretsiz postalayabilirim. Dunnur yaşar

Osmanziya


1.Mantık Hatası: Kıyaslama Kategorisi

Cevap: "Karıncalar fillerle kıyaslanmaz ki.. karıncalar karıncalarla.. filler fillerle kıyaslanır."
Hata: Burada kıyaslama yöntemi yanlış anlaşılıyor. Evren ve insan kıyaslanırken, ölçek ve boyut üzerinden bir perspektif sunulmaktadır. Bu tür kıyaslamalar, ölçek ve yer kaplama açısından bir anlayış sağlamak amacıyla yapılır. Amaç, fiziksel büyüklük açısından karşılaştırma yapmaktır, nitelik veya değer açısından değil.

2. Mantık Hatası: Bireysel Tanıma ve Değer

Cevap: "Bir kere güneş seni tanımıyor ve fakat sen güneşi tanıyorsun."
Hata: Güneşin veya evrenin insanları tanımaması ve insanların güneşi tanıması, fiziksel büyüklük karşılaştırmasını geçersiz kılmaz. Tanıma ve bilinç konuları fiziksel ölçümlerden ayrı kategorilerde değerlendirilir. Fiziksel büyüklük ve bilinç/düşünce farklı konulardır.

3. Mantık Hatası: Kainat ve İnsan İlişkisi

Cevap: "Kaldı ki kainat bir ağaç ise insan bir meyve.. meyvenin içinde en az bir kaç ağaç olduğu gibi insanın içinde dört beş tane kainat yer oluyor."
Hata: Bu benzetme, fiziksel gerçeklerle uyuşmamaktadır. İnsan zihninin evreni kavrayabilmesi, fiziksel olarak içinde evrenler barındırdığı anlamına gelmez. Bu, metaforik bir anlatımdır ve fiziksel büyüklüklerin kıyaslanmasında geçerli değildir.

4. Mantık Hatası: Ölüm Sonrası Değer
Cevap: "Ben öldükten sonra kainatın hiç bir değeri kalmıyor ki neden kendimi bir toz zerresinden ibaret göreyim."
Hata: Bir bireyin ölümü, evrenin varoluşsal değerini etkilemez. Evren, bireyin varlığından bağımsız olarak varlığını sürdürür. Bireyin algısı veya değeri evrenin fiziksel gerçekliğini değiştirmez.

5. Mantık Hatası: Bilim ve Akıl
Cevap: "Sonuçta değeri olan insandır.. akıldır.. bilimdir."

Hata: Bilim ve akıl, evreni anlamak için araçlardır ve değerlidirler. Ancak bu, evrenin büyüklüğünü ve insanın fiziksel küçüklüğünü değiştirmez. Bu araçlar sayesinde evrenin büyüklüğünü kavramamız, insanın evrendeki fiziksel konumunu daha net anlamamızı sağlar.

6. Mantık Hatası: Maddi ve Manevi Kıyaslama
Cevap: "Madde mana ile.. mana mana ile mukayese edilir."
Hata: Burada yapılan kıyaslama fiziksel boyut ve ölçek üzerinden olup, maddi bir değerlendirmedir. Manevi değerler farklı bir kategoriye girer ve fiziksel boyut kıyaslamasında yer almaz. Her iki kıyaslama türü, kendi bağlamlarında değerlendirilmeli, karıştırılmamalıdır.


•     Kardeşim teşekkür ederim.. ne güzel yazmışsınız.. şimdi buna keyifle yanıt vereceğim.. İnşaallah. Tekrar en başından başlayarak. Saygılarımla. Sağlıcakla kalınız. Dinnur yaşar

YANIT



Değerli Siyah-Beyaz Kardeşim, öncelikle belirtmeliyim ki Temel Astronomi Bilgileri başlıklı bir çalışmamda gezeğenler arası uzay yani Güneş Sistemi.. Yıldızlararası uzay yani Samanyolu galaksisi.. galaksiler arası uzay yani Evren hakkında temel bilgiler verdiğim ve adresini veren herkese gönderebileceğimi söylediğim bu çalışmada EVRENİN GÖZ BEBEĞİ olarak ta İNSANI gösterdim…

Çünkü sadece MACRO dünya olan uzayı değil MICRO dünya olan atom altını da nazara aldım. Bunun için 10 üssü artı (+) 28 ile on üste eksi (-) 28 ölçeklerde bulunan bir skalayı resimledim. Büyük ve küçük arasında ORTA bir yerde bulunan İNSAN her iki yanı kıyaslama ve gözlemleme ve yargılama olanaklarını sahip oluyor. Sonuçta İNSANIN YERİ değerlendirmeniz sadece artı (-) macro ölçekleri gösterdiği ve (-) micro dünya ve ölçekleri nazara almadığı için yetersiz kalıyor.

Mantık hatası dediğiniz konulara gelince:

1.Mantık Hatası: Kıyaslama Kategorisi

Boks maçı yapılırken ağır sıklet fillerle hafif siklet karıncaların karşılaşmaların ayrı ayrı düzenlenmesi mantıksal değil olgusal bir konudur. Kaldı kı kategori ve bölümleme ve klasifikasyon yapılması kıyaslama ve karşılaştırma içeren mantıksal işlem değil benzetme ve teşbih ve metafor gerektiren bilimsel bir işlemidir.

Dedüksiyon ve indüksiyonun temeli olan analoji ve benzetim ve temsil ise , teşbihten ayrı bir zihin işlemidir. Her ne kadar pek çok insan teşbih (metoforu ) ve temsili (analojiyi) ayıramasa da bu benzetme (teşbih, metafor) ile benzetim (temsil, analoji) ayırımını dile getirmeme vesile olduğunuz için size teşekkür ederim.



2. Mantık Hatası: Bireysel Tanıma ve Değer

Cansız Güneşin kütlesi ve enerjisi ve bin tane dünyayı içine alan HACMİ.. bir bilgidir ve fakat onun ısısının ve ışığının insanlara olan yararı bir değerdir. Her ay evinin yakıt ve elektrik faturasını ödeyen insanlar bunu iyi bilir. İşte güneş bu ışık ve ısı çıkarının ve bunun sonucu olan yararını bize tanıdığından ve acıdığından vermez. Çünkü güneşte bizde olan ilim ve irade ve rahmet ve hikmet onda bulunmaz.
Bu termo-dinamik yasalar içinde ona karşıt olan semio-sibernetik yaşam ve şuur yasaları YARATAN.. bizi ve güneşi kudret ve izzet ile hikmet ve rahmetiyle ayarlar.. Yaratan’ın bize verdiği önem ve değeri güneşin kütlesi ve enerjisi ve hacmi ile küçültmek.. farkındalığı olan insana da yaraşmaz zaten.

Sanırım “bireysel” ve “kişisel” bilgi ve değer ile tümel ve genel marifet ve kıymet konusunda ayrı bir başlık açmak gerekir.

3. Mantık Hatası: Kainat ve İnsan İlişkisi

“Kainat ve İnsan” ilişkisi sadece lojik ve mantıksal bir ilişki değil dini ve felsefi.. ontolojik ve epistemik derinliği olan bir konusdur.

Material olan evrenden bakan filozoflar MANTIKSAL olarak insanı bir gölge VARLIK olduğunu.. zerre miktar kuşkulanmayacak kadar.. kanıtlamışlardır.

Spritual olarak insandan bakan filozoflorda evreni MANTIKSAL olarak evreni sözde bir OLAY olduğunu tartışmasız bir şekilde ısbatlamışlardır.

Daha böyle çok dualite ve parite söz konusudur.. zaman ve mekan.. varlık ve olay.. yapı ve işlev.. kütle ve enerji gibi antı ve kontra ikilemelerle çağdaş kültür ve uygarlık düzeyimiz bunları BİRLEŞTİRECEK düzeye HENÜZ erişememiştir.

Macro dünyanin izafiyeti ile micro dünyanın kuantum karşıtlığını kaldırmak için kurulan SİCİM kuramı da kanıtlarını doğrulaycak gözlemleri yapacak teknolojik düzeyimizin çok ama çok zayıf olduğunu itiraf etmektedir.

Kuramcılar.. çekimi açıklamak için gereken 7 boyutun üstündeki dört boyut zaman-mekan süreklisinin ancak bir ZAR olabileceğini düşünmektedir.


Sonuçta her şey mantığın siyah ve beyazı ve gözlemin doğrulaması ve yanlışlaması ile kesin kes çözülemiyor. Sadece yaklaşık yargılarda bulunabiliyoruz.


4. Mantık Hatası: Ölüm Sonrası Değer

FİZİK
Şimik (kimya)
Bio

LOJİK

Linguistik
Sosyo
PSİK

Bu skalada fiziğin ötesinde META ve psiğin berisindeki PARA.. ışığın enfrared ve ultraviole si kadar bir REALİTE olduğu gibi Lojiğin solundaki İRRAEALİTE ve lojiğin sağındaki İRRASYONALİTE de matematiksel rakamlarla kullanılmaktadır. Yani her şey LOJİK ve FİZİK’ten ibaret değildir. Bununla beraber FİZİK “hiç”liğin ağırlığını ölçmeye çalışıyor.. bilimcilik değil bilim yapıyor.

Oysa fizikten yüksek olan felsefe yoksulluğu.. hastalığı.. yaşlılığı.. yoksunluğu.. yokluğu.. boşluğu.. hiçliği.. yani menfi ve ademî değerleri birbirinden ayırır ve hepsini bir keyfe koymaz.

5. Mantık Hatası: Bilim ve Akıl

Evrenin ve insanın fiziksel CİSMİNİN   kebir (büyük) ve sagir (küçük) olmasına ne benim ne den başkasının bir itirazı söz konusu olmaz. Ancak kebir ile ulvinin.. sagır ile süflinin. Sagir (küçük) başkadır.. hakir (düşük) başkadır. Tohum, meyve.. çekirdek.. nüve.. ukde.. küçüktür amma düşük değildir.

Sonuçta büyüklük ve yücelik ile küçüklük ve alçaklık arasındaki ilişkiden daha sofistike ve daha spesifik bilen ve bilinen ilişkisinden doğan BİLGİ’nin doğasını arama ve anlama çabasının bulunması gerektiğini anlatmaya çalışmışımdır.. "Sonuçta değeri olan insandır.. akıldır.. bilimdir." Derken.


6. Mantık Hatası: Maddi ve Manevi Kıyaslama

Sizin [Cevap: "Madde mana ile.. mana mana ile mukayese edilir."
Hata: Burada yapılan kıyaslama fiziksel boyut ve ölçek üzerinden olup, maddi bir değerlendirmedir. Manevi değerler farklı bir kategoriye girer ve fiziksel boyut kıyaslamasında yer almaz. Her iki kıyaslama türü, kendi bağlamlarında değerlendirilmeli, karıştırılmamalıdır.]

Yanıtınızı ve eleştirinizi dikkatli okuyan kimse, benim savımızın sizinde benimseyip farkı cümlelerle söylediğinizi anlayacaktır.

Peki siz niçin anlamıyorsunuz ? Çünkü AMAÇ gerçeği aramak değil GERÇEĞİ’nizi savunmak.

Siz kesin ve kuşkusuz konuşunca ben de kesin ve tartışmasız konuştum.. siz kızınca ben de kızdım.. oysa bilimsel düşünceye açık bir kişi.. bilimci değil bilim adamı olan kimseler böyle konuşmazlar.

Ben de yanlış yaptım.. kesin ve kuşkusuz ve tartışmasız konuştum.. bilim adamı kesin ve mantığı aramaz.. yaklaşık olayı arar   ve yanlışlanabililir olguyu bulur. Bu Popper’den beri böyledir. Çünkü din başkadır, bilim başkadır.. keza değer başkadır, bilgi başkadır…

Saygılarımla. Osmanziya yontembilim.com

IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk